Subscribe to RSS - Tkalski atelje

Slovenski etnografski muzej

Tkalski atelje

Contact 
040 780 782
Odprto 

Torek – nedelja
10.00 – 13.00.
Ob muzejskih prireditvah in po dogovoru.

Prikaz tkanja

V tkalskem ateljeju se odvija živa muzejska dejavnost. Ročno tkanje sodi med najstarejše obrti na Slovenskem, ki je bila vitalna še v 18. in v prvi polovici 19. stoletja, saj so imeli statve skoraj pri vsaki hiši. Le maloštevilni tkalci in tkalke ter ljubitelji se danes še ukvarjajo z ročnim tkanjem, saj ga je izpodrinilo cenejše industrijsko izdelovanje blaga.

V tkalski delavnici SEM lahko obiskovalci doživijo izkušnjo ročnega tkanja: demonstracijo postopkov, seznanjanje z naravnimi materiali, v tkanju se lahko preizkusijo tudi sami.

Tkalsko delavnico SEM vodita tkalki, univerzitetni diplomirani inženirki tekstilne tehnologije, Mojca Tomšič in Barbara Lapuh. Z ročnim tkanjem se ukvarjata in izkušnje pridobivata že skoraj četrt stoletja. Pri razumevanju ročnega tkanja sta se ozrli po široki in pisani slovenski tkalski dediščini, ki sta jo združili s sodobnimi smernicami ročnega tkanja. Oblikovali sta svoj stil tkanja, njuni izdelki pa so unikatna ročna dela s certifikatom. Njune izdelke iz naravnih materialov - šale, torbe in torbice, denarnice, pasove, krpare … - lahko obiskovalci tudi kupijo.

Tkalki po dogovoru izvajata občasne delavnice in individualne ali skupinske tečaje ročnega tkanja za otroke in odrasle.

Tkalski ateljeOtroška delavnica v tkalskem ateljejuPrikaz tkanjaTkalski izdelkiTkana košaraŠali

Past

16.09.2012
The Pottery and the Weaving studio invites you to an Open day on Sunday, September 16, from 10.00...
Sunday, 16. September 2012 - 10:00
Deli