Slovenski etnografski muzej

Od centra do periferije: zbirateljstvo kitajskih predmetov v primerjalni perspektivi, simpozij

What 
Konferenca
Duration 
8 hours
Alma M. Karlin s svojo zbirko (Rokopisna zbirka Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani)

Med  19. in 22. septembrom 2019 v Slovenskem etnografskem muzeju poteka mednarodni simpozij Od centra do periferije: zbirateljstvo kitajskih predmetov v primerjalni perspektivi.

Simpozij je zasnovan kot odgovor na izziv lociranja zgodovine zbiranja kitajskih in ostalih vzhodnoazijskih predmetov ter njihovih kulturnih konotacij v globalen kontekst zbirateljstva, s poudarkom na kitajskih zbirkah v Centralni in Vzhodni Evropi. Še posebej ključno vprašanje bo povezava tovrstnih zbirk na periferiji z večjimi nekdanjimi imperialnimi centri, s čimer bo simpozij poskušal osvetliti razumevanje orientalističnega diskurza na območjih, ki niso bili del kolonialnih centrov.
 
Glavna govorca bosta Stacey Pierson, višja predavateljica na Oddelku za umetnost in arheologijo Šole za orientalske in afriške študije, Univerza v Londonu, in Hans Bjarne Thomsen, profesor in predstojnik katedre za umetnostno zgodovino Vzhodne Azije na Inštitutu za umetnostno zgodovino Univerze v Zürichu ter sekretar Evropskega združenja za azijsko umetnost in arheologijo.

PROGRAM SIMPOZIJA: http://as.ff.uni-lj.si/datoteke/azijski/DatotekeVsebin/Dogodki/program_1...

Več o dogodku: http://as.ff.uni-lj.si/dogodki/zbirateljstvo_kitajskih_predmetov

Registracija:
Pričetek registracije bo v četrtek, 19. septembra, ob 13:00 v Slovenskem etnografskem muzeju v upravni hiši. Kotizacije ni.

Organizatorji
    Oddelek za azijske študije, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
    Slovenski etnografski muzej
    Znanstveno-raziskovalno središče Koper
    Pokrajinski muzej Celje

Simpozij sta finančno podprli tajvanska akademska fundacija Chiang Ching-kuo (CCK) in Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Organiziran je v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji: vpetost slovenskega prostora v globalno izmenjavo predmetov in idej z Vzhodno Azijo (2018-2021) (št. J7-9429), ki ga iz državnega proračuna financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Deli